Συχνές ερωτήσεις για τα μέτρα προστασίας εναντίον του Covid-19 που εφαρμόζει η Fraport Greece στα 14 αεροδρόμια

23.03.2020

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που έχει πάρει το αεροδρόμιο για τους εργαζόμενους που δυνητικά θα έρθω σε επαφή;

Για τον COVID-19 ακολουθείται πιστά το σχέδιο δράσης που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ.

Το προσωπικό του αεροδρομίου έχει στη διάθεσή του και χρησιμοποιεί τα μέσα μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας).

Ακόμη, με στόχο την αποτροπή μετάδοσης του Κορωνοϊού ή και επαφής πιθανού κρούσματος ή φορέα του ιού στο προσωπικό, έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδική ρύθμιση για τις βάρδιες του προσωπικού της Fraport Greece καθώς και για τις διαδικασίες παραλαβής/παράδοσης βάρδιας με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή.

Τι ισχύει για την αναμονή κατά την έκδοση εισιτηρίων ή στον έλεγχο ασφαλείας; Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τους υπαλλήλους που ίσως χρειαστεί να έρθουν μαζί μου σε επαφή για να με ελέγξουν;

Tensa-barrier (δέσμες διαχωρισμού) έχουν τοποθετηθεί μπροστά από τα γκισέ των check in και τα γραφεία πωλήσεων (sales desks) με στόχο τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης κατά την διαδικασία check-in & έκδοσης εισιτηρίων.

Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης.

Τι θα συμβεί αν την ώρα που βρίσκομαι στο αεροδρόμιο παρουσιαστεί πιθανό κρούσμα;

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του ιού στην Ελλάδα βάσει του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, χώροι παραμονής πιθανού κρούσματος αλλά και χώροι παραμονής συνεπιβατών από ενδεχόμενο κρούσμα σε πτήση, έχουν οριστεί σε όλα τα αεροδρόμια ευθύνης μας.

Ταυτόχρονα, έχουμε μεριμνήσει για σύστημα διαχείρισης αποβλήτων βιολογικού κινδύνου για περιπτώσεις απολύμανσης αεροσκαφών, οχημάτων, εγκαταστάσεων αλλά και για διαχείριση πιθανού κρούσματος στους χώρους μας και παρέχεται η δυνατότητα απολύμανσης μετά από πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα με τη χρήση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας από τις εταιρίες καθαρισμού.

Πώς απολυμαίνετε το αεροδρόμιο;

Τα συνεργεία καθαρισμού έχουν εντατικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας/ προληπτικής απολύμανσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του αεροδρομίου. Αναλυτικά:

1) Aφίξεις: μετά από κάθε άφιξη, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι (δηλαδή σε πόμολα, πόρτες, ιμάντες, κουπαστές, μπουτόν ασανσέρ, καθίσματα, τραπεζάκια, βρύσες, νιπτήρες, συσκευές κλπ.)

2) Αναχωρήσεις: μετά από κάθε αναχώρηση, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

3) Check in: με την ολοκλήρωση της διαδικασίας check-in μίας πτήσης διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

4) Gate counter: με την ολοκλήρωση της επιβίβασης μίας πτήσης διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

5) Αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ATM) σχολαστικός καθαρισμός με ενδεδειγμένο τρόπο

6) Στους χώρους διαβατηριακού και τελωνιακού ελέγχου που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση επιβατών, μετά και τη κάθε χρήση τους, πραγματοποιείται διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

7) Λοιποί κοινόχρηστοι μη ελεγχόμενοι χώροι, όπως και παραπάνω, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι

8) Σε ό,τι αφορά στα σημεία ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών (Security screening points): μετά από κάθε αναχώρηση των επιβατών της πτήσης ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό ανά 3 ώρες, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε ό,τι έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι (δοχεία εναπόθεσης αντικειμένων και ταινίες)

9) Στα WC, διεξοδικός καθαρισμός και απολύμανση σε όλες τις τουαλέτες (πόμολα, πόρτες, βρύσες, νιπτήρες, λεκάνες, συσκευές κλπ.). Ταυτόχρονα, τοποθετούνται συσκευές χειροπετσετών στα WC των αεροδρομίων και γίνεται τακτικός έλεγχος διαθεσιμότητας σαπουνιού και τρεχούμενου νερού έτσι ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο η προσωπική υγιεινή των επιβατών και υπαλλήλων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και των Αρχών Δημόσιας Υγείας.

Τι ισχύει για τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς τα αεροπλάνα;

Με στόχο την αποφυγή χρήσης λεωφορείων επιβατών για τις επιβιβάσεις και αποβιβάσεις εφαρμόζεται κατά το δυνατόν η διαδικασία walk in –walk out, δηλαδή οι επιβάτες περπατούν από τον τερματικό σταθμό προς το αεροσκάφος και αντίστροφα, αντί να μεταβαίνουν από και προς αυτά με τα λεωφορεία.

Τα δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς έχουν τροποποιηθεί εξαιτίας της πανδημίας;

NAI. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για επιβεβαίωση των δρομολογίων από και προς τα αεροδρόμια.

Λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης στα αεροδρόμια;

ΝΑΙ αλλά μόνο για παραλαβή / take away. Τα καταστήματα εστίασης στα αεροδρόμια προσφέρουν μόνο υπηρεσία take away.

Η πανδημία μπορεί να επηρεάσει το πτητικό πρόγραμμα;

ΝΑΙ. Λόγω της πανδημίας το πτητικό πρόγραμμα  των αεροπορικών εταιρειών έχει αλλάξει. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική εταιρία ή τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για σχετικές πληροφορίες.

Θα πρέπει να κάνω χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός του αεροδρομίου;

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τις 17 Μαΐου 2020 στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός του αεροδρομίου. Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ/ άρθρο 8 της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 30612/17.5.2020 (ΦΕΚ Β 869)

Νομικές Πληροφορίες| Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων| Δήλωση προστασίας προσωπικών δεδομένων| Πολιτική Cookies| Χάρτης Ιστοσελίδας